Kur`an Atölyesi

Yetişkinler İçin Kur`an Atölyesi

EĞİTİM HAKKINDA

Atölyemizde Kur'an-ı Kerim'in tecvid kaidelerine uygun olarak akıcı okunması ve namaz surelerinin ezberletilmesi hedeflenmektedir. Dersler alanında uzman Hafız hocalarımız tarafından verilmektedir. Öğrenciler ders videolarını tekrar izleyebilmektedirler. Ödev takibi yapılmakta, yarışmalar, sınavlar, video ve ses kayıtları ile dersler desteklenmektedir. Öğrencinin aktif olduğu bir müfredat uygulanmaktadır.

EĞİTİM PROGRAMI

Ders İçeriği:

  • Tecvid
  • Mahreç
  • Ezber Talimi
  • Okuma Geliştirme

Eğitim sonunda öğrenciler sağlam bir temel almış olarak Kur'an-ı Kerim'i okumaya başlayacaklar ve çevrelerindeki tilavetlerde yapılan hataları fark edebilecek seviyeye geleceklerdir.

 EĞİTİMİN ÖNEMİ

Kur'an tilavetinde yapılan Lahn-i Celi hatalar anlamın değişmesine ve cümlede mananın bozulmasına sebep olmaktadır. Bu gibi durumlar da ibadetlerimizi şüpheli hale getirir. Bu nedenle tecvid ve mahreç kaidelerinin uygulanması gerekmektedir.

"Kur'an'ı tertil ile oku." (Müzemmil Suresi, 73/4)

Tertil kavramı, Kur'an fonetiği için söz konusu olduğunda, Hz. Peygamber'in telaffuzu ve öğretisi ile ortaya çıkan okuyuşun adı olmakta ve "tecvid" kavramının eş anlamlısı olarak dikkat çekmektedir. Tecvid; sıfatları yönünden harflerin hakkını ve müstehakkını vermektir. Tanımda geçen "hakkını" kelimesinden maksat harfleri cehr, hems, şiddet, rihvet gibi sıfatı lâzımelerine uygun okumak, "müstehak" kelimesinden maksat ise harfleri lîn, kalkale vb. sıfatı ârızı sıfatlarına uygun, güzel bir şekilde ne eksik ne fazla okumak demektir. Kur'ân kıraatinin ana dinamiğini oluşturan harflere ve harflerin doğru telaffuzuna vurgu yapılan bu tanımda, harflerin incelik, kalınlık, ses ve nefes akışı gibi tüm yapısal özellikleri üzerinde odaklanılmıştır.

Tecvidin konusu, Kur'ân harfleridir. Bu ilim, Kur'ân harflerini zat ve sıfatlarına uygun, ihfâ, izhâr, iklâb ve idğâmlara riayet ederek okumanın yanında; kelimeleri medlûl ve mânâlarına yaraşır bir tarzda, kelimelerin müstakil hüviyetlerini belirterek, cümle ve âyetleri mefhumlarına uygun olarak okumayı da kendine konu edinir.

Tecvidin gayesi, Kur'ân kelimelerini Hz. Peygamber'den (s.a.s) alındığı şekliyle muhafaza etmek ve Kur'ân tilâvetinde hata yapılmasını önlemektir.

Tecvidin hükmü, teorisi ve uygulaması farklı şekilde değerlendirilmektedir. Tecvid, ilim olarak bilinmesi farz-ı kifâye, uygulama olarak Kur'ân okuyan kişilere ise farz-ı ayındır. Yan;i harflerin mahrec ve sıfatlarının ve tecvidin sair hükümlerinin, Müslümanların bazıları tarafından bilinmesi, diğerlerinden bu sorumluluğu kaldırır. Fakat mükellef olan her Müslümanın Kur'ân-ı Kerim'i veya en azından namaz sûrelerini tecvid kurallarına göre okuması farzdır.

Ders Videomuzu Linke Tıklayarak İzleyebilirsiniz: https://youtube.com/shorts/Y5hsYbsAUbE?feature=share